martes, 11 de diciembre de 2007

Premi per la Pau a Mataró



L’Associació per les Nacions Unides concedeix cada any el Premi per la Pau a una personalitat internacional destacada en l’àmbit dels Drets Humans i la Pau.

Aquest premi es concedeix amb el suport de la Diputació de Barcelona i el guardó serà lliurat a Mataró, ciutat que acollirà la cerimònia de lliurament el proper 16 de desembre, dimecres, a dos quarts de 8 del vespre al Teatre Monumental.

El 24 d’octubre, dia de les Nacions Unides, l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya va fer públic el nom de la persona a qui serà concedit el XXVIII Premi per la Pau,
Miriam Makeba, la gran cantant, actriu, compositora i activista africana que ha treballat tota la seva vida pels Drets Humans.

Miriam Makeba, amb una vida totalment dedicada a la lluita per la llibertat i la igualtat, molt especialment contra l’apartheid, va ser víctima ja des de ben petita de la situació del seu país, Sud-Àfrica, on va néixer el 1932. Va haver de viure els primers mesos de la seva vida a la presó amb la seva mare, detinguda.

L’apartheid l’obligà a abandonar el seu país el 1957, va anar a viure a Londres i Nova York i es convertí en una estrella que aprofità la seva popularitat per lluitar contra la desigualtat, la injustícia, la manca de llibertat del poble africà i el racisme. Tot al llarg del segle XX i fins avui, l’estrella ha esdevingut un autèntic mite i símbol, fins a ser coneguda popularment com a Mama Àfrica, una dona que realment representa la lluita continuada per la igualtat i el progrés de tot un continent.

Amb l’arribada al poder de Nelson Mandela, Makeba tornà a Sud-Àfrica el 1990. Avui encara continua amb tota tenacitat la seva lluita en col·laboració amb la FAO, contra la fam, i amb la seva pròpia fundació, pels ideals que sempre ha sostingut amb coratge al llarg de la seva vida, especialment a favor dels joves.

No hay comentarios: